Post-Doc projecten

Erin Jackson

Erin Jackson

Rijksuniversiteit Groningen, Nederland

Casestudy: Nederland


Projectbeschrijving
Dit project onderzoekt de maatschappelijke opvattingen over het recht in Nederland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmethoden, zoals focusgroepen, surveys, een sociale media analyse en interviews op basis van foto-dagboeken. Bij de analyse wordt onder meer aansluiting gezocht bij de wetenschappelijke literatuur over ‘legal consciousness’.

De centrale begrippen en concepten van CITIZENS-LAW zijn oorspronkelijk ontwikkeld in de Nederlandse context. Deze uitgangspunten zullen binnen CITIZENS-LAW worden geijkt en worden bijgesteld door de Nederlandse bevindingen te vergelijken met twee ‘extreme cases’: Denemarken en Hongarije.

Monika Lindbekk

Monika Lindbekk

University of Southern Denmark (SDU, Odense)

Casestudy: Denemarken


Projectbeschrijving
Dit project onderzoekt de maatschappelijke opvattingen over het recht in Denemarken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmethoden, zoals focusgroepen, surveys, een sociale media analyse en interviews op basis van foto-dagboeken. Bij de analyse wordt onder meer aansluiting gezocht bij de wetenschappelijke literatuur over ‘legal consciousness’.

Denemarken is binnen het CITIZENS-LAW project één van de twee ‘extreme cases’ omdat Denemarken vaak wordt gezien als een land met een sterke rechtsstaat. In internationale ranglijsten (zoals de Rule of Law Index van het World Justice Project) staat Denemarken bijvoorbeeld op de eerste plaats.

Balázs Fekete

Balázs Fekete

Eötvös Loránd University (ELTE, Budapest)

Casestudy: Hongarije


Projectbeschrijving
Dit project onderzoekt de maatschappelijke opvattingen over het recht in Hongarije. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmethoden, zoals focusgroepen, surveys, een sociale media analyse en interviews op basis van foto-dagboeken. Bij de analyse wordt onder meer aansluiting gezocht bij de wetenschappelijke literatuur over ‘legal consciousness’.

Hongarije is binnen het CITIZENS-LAW project één van de twee ‘extreme cases’ omdat Hongarije vaak wordt gezien als een land met een zwakke rechtsstaat. In internationale ranglijsten (zoals de Rule of Law Index van het World Justice Project) staat Hongarije bijvoorbeeld op de laatste plaats. Recente beleidsontwikkelingen in Hongarije (die onder meer betrekking hebben op de rechterlijke onafhankelijkheid en de vrijheid van meningsuiting) spelen bovendien een centrale rol in Europese rechtsstaat-crisis.